„МАЙ – МЕСЕЦ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, КУЛТУРАТА И ДУХОВНОСТТА“

Всички училища от област Велико Търново взеха участие в кампанията „Май – месец на образованието, културата и духовността“, организирана от Регионално управление на образованието. Многобройните училищни инициативи превърнаха всеки един от дните на май в своеобразен празник.

Ученици от 66 училища станаха виртуални гости на музеи и библиотеки в страната и в чужбина. Онлайн конкурси и изложби на рисунки и илюстрации по зададена тема бяха организирани в 36 училища, а в 45 се проведоха различни викторини, състезания и конкурси.

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бе тържествено отбелязан с празнични рецитали и уроци в 42 училища от областта. Четири от тях, носещи името на светите братя Кирил и Методий, отправиха своите празнични послания с пожелания за вяра и бъдещи успехи. С празник, посветен на буквите, приключи началното ограмотяване за първокласниците от 12 училища. В умения за краснопис се конкурираха възпитаниците на 6 учебни заведения.

На изключителен интерес се радваха областните инициативи, обединени в няколко тематични категории: Маратон на четенето, Майска работилница и Литературно творчество. Те бяха реализирани със съвместните усилия на ученици, родители, учители и училищни ръководства. Така във виртуалното пространство прозвучаха незабравимите Вазови творби, четени и рецитирани от ученици в прогимназиален и гимназиален етап от 40 училища. Кратките видеоклипове, част от инициативата „…и мойте песни все ще се четат“, провокираха чувство на гордост и удовлетворение. В обявения маратон на четенето се включиха и родители на ученици от начален етап от 25 училища, които прочетоха отдавна забравени приказки от своето детство. С помощта на „Любимата приказка от моето детство“ оживяха непознати герои, любопитни и различни за малките слушатели.

Инициативите от категорията „Майска работилница“ изпъстриха официалната страница на Регионалното управление на образованието – Велико Търново. 578 детски рисунки бяха публикувани в два тематични албума на име „Гергьовден“. 44 ученици участваха в конкурса, посветен на най-големите битки в българската история, наречен „Великите победи на българската армия“. Представени бяха и 48 проекта на виртуални туристически маршрути на тема „Манастирите – пазители на българския дух“.

Изкуството да разказваш в картини е дарба. 113 ученици от III до XI клас създадоха свои разкази в картини/комикси/ по български народни приказки или произведения от български автори.

162 ученици от начален етап, участващи в литературната работилница „Моята вълшебна приказка“, представиха своите текстове в най-разнообразни форми – презентации, електронни книжки с илюстрации, видеоклипове, печатни и ръкописни текстове и т. н.

Своята визия за бъдеща Европа споделиха ученици от профилирани и професионални паралелки. Мечти, надежди и реалност се преплетоха в текстовете на 70 участници в конкурса за есе „Европа, в която искам да живея“.

Регионално управление на образованието – Велико Търново благодари на всички, които се включиха в кампанията „Май – месец на образованието, културата и духовността“ – сцена на безкрайното детско въображение, желанието за творческа изява и безрезервната подкрепа на учители и родители!

Училищни инициативи „Май – месец на образованието, културата и духовността“ – изтегли програма