Четвъртото издание на кампанията „Май – месец на образованието, културата и духовността“, 2023 г. организирана от Регионално управление на образованието – Велико Търново, даде нов поглед към художествената литература като част от живота. С помощта на учители и родители оживяваха образите на любими герои от вълшебни приказки, фентъзи произведения, анимационни филми и комикси, с които не едно дете е заспивало. Сред тях най-атрактивни се оказаха Калинката и Черния котарак, Зън-зън, Елша, Златното момиче, Рапунцел, мечето Падингтън, Гаргамел, Хелоу Кити и Супергърл. Красивите художествени фотографии по литературни текстове напомниха, че литературата всъщност е отражение на самия живот, който често е изпълнен с багри, вълшебство и много емоции. „Сега съм у дома…“, „Сътворението“, „Хубава си моя, горо…“, „По жътва“, „По жицата“, „Албена се гизди…“ са част от фотографиите, които впечатлиха членовете на конкурсната комисия със своята интерпретация на изучавани текстове. Точното око на малките фотографи ни дава надежда, че светът вижда красотата, която ни заобикаля, че литературното наследство се цени и преоткрива в съвремието по невероятен начин. Създадените творби са част от изложба, позиционирана в сградата на РУО – Велико Търново.

„Мечтите се сбъдват само когато са преследвани от безстрашни и устремени хора. Само смелите и леки сърца могат да имат крила. Затова – да полетим!“ напомни в есето си Димитър Логинов, победител в конкурса „Крила имат само тия, дето сърце им иска да лети“. Пожелаваме на всички участници в кампанията здраве, дързост и смелост в нелекия път на израстването. Нека пътешествията в света на книгите направят пътуването по-лесно и вълнуващо.


Официалното връчване на наградите от конкурса „Моят любим герой“ постави края на кампанията „Май – месец на образованието, културата и духовността, 2022“, организирана за трета поредна година от  Регионално управление на образованието – Велико Търново. Тържеството се състоя на 15 юни в сградата на Управлението, където е разположена изложба от кукли на литературни и приказки герои, изработени от ученици в начален и в прогимназиален етап. В присъствието на директори, учители и родители инж. Розалия Личева, началник на РУО – Велико Търново, връчи грамоти и награди на победителите в двете възрастови групи III – IV и V – VII клас и на отлично представилите се ученици. Тя поздрави участниците за невероятната изработка на куклите на Хитър Петър, Иванчо Страшника, Карлсон, Пипи Дългото чорапче, Малкия принц, Палечка, Маша, Златното момиче, Работната мома, Малката кибритопродавачка, Червената шапчица, Рапунцел, Малката русалка, Житената питка, Крокодилът Гена, Грозното патенце, Дядовата ръкавичка и др. Разнообразието на използваните материи и материали впечатли присъстващите. Чистият детски глас на малката певица Светлозара от СУ „Ангел Каралийчев“ – град Стражица направи празника по-пъстър и весел.

         Част от инициативите на кампанията е и конкурсът за празничен поздрав „Поздрави ме в акростих“, в който взеха участие над 60 участници. Големият победител е Марина Симеонова, ученичка от ОУ „Св. Климент Охридски“, Павликени.

         „България си заслужава да се потрудим за нея“ е темата на есето, която тази година провокира учениците от VIII, IX, X и XI клас. Оригинален изказ и нестандартно мислене отличиха победителите в двете категории – Андиран Панев от ПМГ „Васил Друмев“, Велико Търново и Мишел Димитрова от ПГСАГ „Ангел Попов“, Велико Търново.

Регионално управление на образованието – Велико Търново благодари на всички участници в кампанията „Май – месец на образованието, културата и духовността“ – на отговорните и креативни ученици, на техните учители и родители и на всички директори на училища от областта, които дадоха възможност на своите възпитаници да изразят по различен начин любовта си към книгите и своето отношение към родината, езика и възможностите на родното слово.

„МАЙ – МЕСЕЦ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, КУЛТУРАТА И ДУХОВНОСТТА“

Всички училища от област Велико Търново взеха участие в кампанията „Май – месец на образованието, културата и духовността“, организирана от Регионално управление на образованието. Многобройните училищни инициативи превърнаха всеки един от дните на май в своеобразен празник.

Ученици от 66 училища станаха виртуални гости на музеи и библиотеки в страната и в чужбина. Онлайн конкурси и изложби на рисунки и илюстрации по зададена тема бяха организирани в 36 училища, а в 45 се проведоха различни викторини, състезания и конкурси.

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бе тържествено отбелязан с празнични рецитали и уроци в 42 училища от областта. Четири от тях, носещи името на светите братя Кирил и Методий, отправиха своите празнични послания с пожелания за вяра и бъдещи успехи. С празник, посветен на буквите, приключи началното ограмотяване за първокласниците от 12 училища. В умения за краснопис се конкурираха възпитаниците на 6 учебни заведения.

На изключителен интерес се радваха областните инициативи, обединени в няколко тематични категории: Маратон на четенето, Майска работилница и Литературно творчество. Те бяха реализирани със съвместните усилия на ученици, родители, учители и училищни ръководства. Така във виртуалното пространство прозвучаха незабравимите Вазови творби, четени и рецитирани от ученици в прогимназиален и гимназиален етап от 40 училища. Кратките видеоклипове, част от инициативата „…и мойте песни все ще се четат“, провокираха чувство на гордост и удовлетворение. В обявения маратон на четенето се включиха и родители на ученици от начален етап от 25 училища, които прочетоха отдавна забравени приказки от своето детство. С помощта на „Любимата приказка от моето детство“ оживяха непознати герои, любопитни и различни за малките слушатели.

Инициативите от категорията „Майска работилница“ изпъстриха официалната страница на Регионалното управление на образованието – Велико Търново. 578 детски рисунки бяха публикувани в два тематични албума на име „Гергьовден“. 44 ученици участваха в конкурса, посветен на най-големите битки в българската история, наречен „Великите победи на българската армия“. Представени бяха и 48 проекта на виртуални туристически маршрути на тема „Манастирите – пазители на българския дух“.

Изкуството да разказваш в картини е дарба. 113 ученици от III до XI клас създадоха свои разкази в картини/комикси/ по български народни приказки или произведения от български автори.

162 ученици от начален етап, участващи в литературната работилница „Моята вълшебна приказка“, представиха своите текстове в най-разнообразни форми – презентации, електронни книжки с илюстрации, видеоклипове, печатни и ръкописни текстове и т. н.

Своята визия за бъдеща Европа споделиха ученици от профилирани и професионални паралелки. Мечти, надежди и реалност се преплетоха в текстовете на 70 участници в конкурса за есе „Европа, в която искам да живея“.

Регионално управление на образованието – Велико Търново благодари на всички, които се включиха в кампанията „Май – месец на образованието, културата и духовността“ – сцена на безкрайното детско въображение, желанието за творческа изява и безрезервната подкрепа на учители и родители!

Училищни инициативи „Май – месец на образованието, културата и духовността“ – изтегли програма

съобщения

Сигнали за корупция, жалби:

Велико Търново
ул. Арх. Георги Козаров 1,
стая №8, тел. 062/616314 rio_vt@ruo-vt.bg

Подаване на сигнали по вътрешен канал – изтегли